Speksteen houtkachel

Een houtkachel met speksteen geeft voor een langere tijd warmte af, zo blijft het de kamer nog uren nadat het vuur gedoofd is de kamer verwarmen. Daarmee is het een duurzamere oplossing om je kamer te verwarmen, want er wordt alleen fijnstof uitgestoten wanneer de kachel aanstaat.

Producten 1-24 van 47
 1. Altech Noblès basis
 2. Altech Grande Noblès basis houtkachel
 3. Altech Noblès depot houtkachel
 4. Altech Torus basis met pootjes houtkachel
 5. Altech Ecosy basis houtkachel
 6. Altech Torus depot houtkachel
 7. Altech Grande Noblès depot houtkachel
 8. Altech Vision basis houtkachel
 9. Altech Eclips basis houtkachel
 10. Altech Ecosy depot houtkachel
Producten 1-24 van 47

Waarom een houtkachel met speksteen?

Een houtkachel uitgerust met speksteen kan warmte beter vasthouden en gelijkmatiger verspreiden. Zo kan met 2 – 6 uur stoken de kamer tot wel 24 uur verwarmt worden. Dit kan met een normale houtkachel niet. Deze verliest namelijk in vergelijking zijn warmte heel snel. Het speksteen kan de warmte goed opnemen en verspreid deze gelijkmatig over de hele kamer heen. Ook wanneer de kachel al een tijd uit is kan het alsnog zijn warmte vasthouden en verspreiden en hierdoor krijg je een hoger comfort. Het speksteen rondom de kachel zorgt er ook nog eens voor dat de kachel er mooier uit komt te zien. Doordat het speksteen geen hoge temperaturen bereikt is aanraken van de houtkachel niet gevaarlijk, ook al is het niet aan te raden dit te doen. Een normale houtkachel wordt vele malen warmer en is gevaarlijk om aan te raken.

Samenstelling speksteen

Niet iedere soort speksteen is geschikt voor een houtkachel. Het speksteen wat voor een houtkachel wordt gebruikt bestaat uit de volgende mineralen, namelijk talk, magnesiet en chloriet. Het speksteen bestaat voor 90% uit talk en magnesiet en de overige 10% uit talk. Het talk zorgt ervoor dat het speksteen zacht aanvoelt en maakt dat het gemakkelijk te bewerken is. Het meest bruikbare mineraal in het speksteen is magnesiet, deze neemt namelijk de warmte op en geleid deze weer door naar de kamer. Chloriet zorgt voor de structuur en kleur binnen het speksteen.

Milieubewust stoken

Doordat speksteen de warmte vast kan houden en gelijkmatiger verspreid is het constant stoken van de kachel niet nodig. Het is namelijk voldoende om 2 uur lang te stoken voor een warme avond. Alleen bij het stoken van de kachel wordt er CO2 uitgestoten en niet op het moment wanneer de kachel uitstaat, maar door het speksteen komt er toch nog warmte vrij. Zo hoef je minder lang te stoken voor de warmte.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Het speksteen wordt niet al te heet en is daardoor minder gevaarlijk om aan te raken
 • Een speksteenkachel heeft een lagere energiebehoefte
 • Doordat het speksteen warmte lang vasthoudt en goed kan geleiden geniet je langer van de warmte
 • 2 – 6 uur stoken is vaak genoeg voor de hele dag
 • Speksteenkachels gaan lang mee

Nadelen:

 • De aanschaf van een speksteenkachel is vaak prijzig
 • Speksteenkachels zijn vaak zeer zwaar
 • Het opwarmen van het speksteen duurt ongeveer een half uur

Advies

Twijfel je welke houtkachel met speksteen je moet nemen of weet je nog niet of je wel een speksteen kachel wilt? Vraag het onze adviseurs, deze kunnen je er namelijk meer over vertellen.