Tuinkachel

Een tuinkachel houdt je lekker warm terwijl het buiten afkoelt. De tuinkachel geeft namelijk warmte af. Zo is een tuinkachel ideaal om in een overkapping, schuur of tuinhuis te plaatsen.

22 producten
22 producten

Houtkachel voor buiten

Een tuinkachel kan worden geplaatst in de tuin. Dit kan onder andere in een overkapping, schuur, tuinhuis, veranda of serre, maar het is ook mogelijk om een tuinkachel niet overdekt te zetten. Je hebt dan alleen 2 enkelwandige pijpen met regenkap nodig. Op deze manier kan het rookgas worden afgevoerd en kan er geen regen de kachel inregenen. Door weersinvloeden kan de kachel gaan roesten, dit is echter makkelijk bij te spuiten met hittebestendige lak.

Houtkachel in overkapping

Een houtkachel kan in een overkapping worden geplaatst. Een houtkachel kan een waardevolle toevoeging zijn in de overkapping. Het kan namelijk extra sfeer, maar voornamelijk warmte generen in de veranda. Als het in de avond snel afkoelt, maar je graag nog langer buiten wilt blijven zitten biedt een houtkachel in de veranda een uitweg.

De houtkachel in een overkapping moet worden aangesloten op een dakdoorvoer. Deze samengestelde set bestaat uit alle materialen om door de overkapping brandveilig en waterdicht door het dak te gaan. Een houtkachel in de overkapping die droog en buiten wind staan net zo lang mee gaan als binnen.

Let erop dat een houtkachel in een overkapping een iets hoger vermogen nodig heeft dan een houtkachel binnen. Dat komt omdat een veranda vrijwel nooit geïsoleerde wanden en dak heeft. Er geldt vaak, hoe dichter bij de kachel, hoe beter.

Tuinkachel met pijp

Een tuinkachel heeft altijd een pijp nodig om de rook beter af te voeren. Als je de kachel vrij in de tuin zet dan is anderhalve tot twee meter met een regenkap voldoende. De rook kan zo voldoende hoog komen om te voorkomen dat de rook hinderlijk is. Een tuinkachel onder een afdak heeft een langere pijp nodig en een brandveilig dakdoorvoer.

Milieugegevens tuinkachel

Bij het stoken van hout komt fijnstof vrij, het is dus niet mogelijk om een houtkachel zonder fijnstof aan te schaffen. De tuinkachels die wij aanbieden voldoen aan de strenge wetgeving die in Nederland geldt. Onze tuinkachels zijn dus vele malen beter dan een open terraskachel. Op elke productpagina wordt dan ook aangegeven hoeveel een tuinkachel uitstoot.

Tuinkachel met oven

Sommige kachels voor in de tuin zijn voorzien van een oven en kookpit. In de oven kan je je pizza klaarmaken of afbakbroodjes. Bovenop de kachel kan je een stoofpot of iets anders klaarmaken. Zo kan je gezellig buiten eten klaarmaken en het tegelijkertijd aangenaam warm hebben.

Een tuinkachel en buren

Soms kunnen je buren ervan weerhouden om een tuinkachel aan te schaffen. Echter is dit helemaal niet nodig, ze hoeven namelijk geen last te hebben van het stoken. Als de kachel op de juiste manier is geïnstalleerd en je met droog hout stookt heeft de buurt er geen last van. Zo voorkom je een burenruzie en kan er gestookt worden zonder vervelend gevoel.

Tuinkachel installeren

Het is gemakkelijk om een tuinkachel zelf te installeren. Je moet echter wel met een aantal zaken rekening houden. De kachel moet namelijk op een onbrandbare vloer worden geïnstalleerd, indien je een brandbare vloer hebt is een vloerplaat verplicht. De kachel moet in veel gevallen op minimaal 30 centimeter van de wand staan, in sommige gevallen mag dit 20 centimeter zijn. Bekijk hier ons stappenplan voor het zelf installeren van je tuinkachel.