ABCAT houtrookfilter voor houtkachel

Een ABCAT houtrookfilter helpt je kachel minder schadelijke stoffen uit te stoten. Dit filter voor op je kachel zorgt ervoor dat je kachel buiten niet meer te ruiken is en het vermindert de schadelijke uitstoot van stoffen tot wel 96%. Daarnaast is het ABCAT filter makkelijk te plaatsen en te reinigen.

Producten 1-24 van 28
Producten 1-24 van 28

Wat is een ABCAT houtrookfilter

Een ABCAT houtrookfilter rekent af met onverbrande deeltjes in de kachel. Op deze manier stoot je kachel dus minder schadelijke stoffen uit. Het kachelfilter is dan ook speciaal ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit de schoorstenen van houtkachels te verminderen. De naam is dan ook de afkorting van ‘After Burning CATalyst’. De ABCAT® bevat een speciaal edelmetaal katalysator aan de binnenkant van de pijp, deze zorgt voor de naverbranding van de schadelijke deeltjes. Daarnaast is de pijp vervaardigd uit RVS. Op dit moment is ABCAT de enige houtrookfilter die beschikbaar is. De bediening en het onderhoud is zeer eenvoudig.

Werking van het filter

Het filter is voorzien van een palladium katalysator. Deze bevindt zich aan de binnenkant van de pijp en kan gemakkelijk in- en uitgenomen worden. De rookgassen gaan door de katalysator heen en deze kraakt de onvolledig verbrande deeltjes. Al vanaf een temperatuur van ongeveer 100°C wordt dit proces in gang gezet. Het filter kan echt optimaal werken vanaf een temperatuur van 300 – 350°C. Het filter kan een maximale temperatuur van 700°C aan, met een piekbelasting van 800°C.

Bediening van het ABCAT houtrookfilter

Bij het opstarten van de kachel dient het filter in de bypass stand gezet te worden. Op dit moment is het filter dan nog niet in werking. Dit komt omdat beginnend vuur meer zuurstof nodig heeft en een koud kanaal nog niet genoeg trekt. Zodra de kachel goed brand kan het filter in de actieve stand worden gezet en vanaf dan zal het houtrookfilter de onverbrande deeltjes aanpakken.

Is mijn houtkachel geschikt voor een ABCAT?

Niet alle kachels zijn geschikt voor een ABCAT. Het houtrookfilter moet namelijk worden afgestemd op het vermogen en de emissie van de kachel. Daarom moet je met het volgende rekening houden:

 • ABCAT® Ø125mm: tot circa 5 kW vermogen
 • ABCAT® Ø130mm: tot circa 6 kW vermogen
 • ABCAT® Ø150mm: tot circa 8 kW vermogen
 • ABCAT® Ø180mm: tot circa 12 kW vermogen
 • ABCAT® Ø200mm: tot circa 15 kW vermogen

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat jouw rookkanaal genoeg trek heeft. Het houtrookfilter neemt namelijk 2 tot 3 Pascal trek weg. Een kachel heeft minimaal een trek nodig van 12 Pa. Een kachel heeft vaak al snel een onderdruk van 20 Pa. Met een vuistregel kan je gemakkelijk uitrekenen of dit in jouw geval ook zo is. Een rookkanaal die minimaal 5 meter is, waarbij de eerste 2 meter maximaal enkelwandig is, kan een ABCAT geplaatst worden.

Voordelen van een ABCAT

De ABCAT heeft veel voordelen, indien aan alle randvoorwaarden wordt voldaan, namelijk:

 • Tot 96% vermindering uitstoot van schadelijke stoffen
 • 55% vermindering van uitstoot van CO
 • 65% vermindering van uitstoot van fijnstof
 • Verhoging van het rendement met 3%
 • Eenvoudig te plaatsen en te reinigen
 • De kachel is buiten niet meer te ruiken
 • 20+ stookseizoenen werkzaam

ABCAT houtrookfilter prijs

De prijs van het ABCAT filter verschilt, dit ligt namelijk aan welke diameter jouw houtkachel heeft en welke lengte pijp je neemt.