Aszuiger voor houtkachel

Een aszuiger is ideaal voor het opzuigen van overgebleven as in je houtkachel of palletkachel. Een aszuiger is namelijk geschikt om kleine asdeeltjes op te zuigen, hierdoor blijft je normale stofzuiger gespaard.

5 producten
5 producten

Wat is een aszuiger?

Een aszuiger is een machine speciaal ontworpen om je open haard, houtkachel, palletkachel of barbecue het overgebleven as op te zuigen. Een normale stofzuiger is er niet voor gemaakt om fijnstof- en asdeeltjes op te zuigen, een aszuiger daarentegen wel. Deze kan namelijk kleine deeltjes filteren, maar tegelijkertijd ook grote stukken as op zuigen. Daarnaast is een aszuiger ook beter bestemd tegen warme deeltjes en je normale stofzuiger niet. Echter moet je er wel voor zorgen dat het as niet meer heet is.

Grootte van de aszuiger

Aszuigers zijn er in verschillende soorten en maten. Je doet er goed aan voor jezelf te bedenken hoe vaak je de kachel zuigt en hoe groot je kachel is. Als deze namelijk groot is of je wilt deze wekelijks zuigen dan is een groot reservoir aan te raden (vanaf ongeveer 20 liter). Op deze manier hoef je de aszuiger niet zo vaak te legen en scheelt dat moeite.

Met of zonder motor

Er zijn verschillende aszuigers te verkijgen met of zonder motor. Een aszuiger zonder eigen motor kan worden aangesloten op de normale stofzuiger. Op deze manier wordt de zuigkracht van de stofzuiger gebruikt, maar worden de asdeeltjes opgeslagen in de aszuiger. Op deze manier heeft het geen eigen motor nodig en is dit een stuk goedkoper en het beschermd je eigen stofzuiger tegen de asdeeltjes. Een aszuiger met motor kan op zichzelf as opzuigen. Op deze manier hoef je dus niet je eigen stofzuiger aan te sluiten. Voor een aszuiger met motor geldt dat hoe hoger het vermogen hoe beter de aszuiger zuigt, en hoe minder geluid hij maakt.

Soort filtersysteem

Er zijn verschillende soorten filters te vinden voor de aszuigers. Zo heb je kleine filters, filterzakken en HEPA-filters. Deze moeten allemaal met enige regelmaat uitgeschud worden en schoongemaakt. Deze filters zorgen er namelijk voor dat de asdeeltjes goed worden gefilterd en dit niet terug de omgevingslucht wordt in geblazen. Het beste filter is het HEPA-filter, deze filtert namelijk de kleinste asdeeltjes eruit en heeft de langste levensduur van de filters.

Vuurbestendige onderdelen

De aszuigers zijn gemaakt van onderdelen dat wanneer er as wordt opgezogen wat nog redelijk warm is de aszuiger niet kapotgaat of in brand vliegt. Zo zijn de meeste onderdelen vervaardigt uit staal, zodat deze hittebestendig zijn. Zorg er wel voor dat het as zoveel als mogelijk is afgekoeld, het kan namelijk alsnog voorkomen dat de aszuiger in de brand vliegt.