Dakdoorvoer voor houtkachel

Wanneer je besluit om een houtkachel te kopen is een dakdoorvoer vaak noodzakelijk. Dit is nodig wanneer de afvoer van het rookgaskanaal door het dak gaat. Een dakdoorvoer is altijd dubbelwandig, een enkelwandige dakdoorvoer zou te heet worden waardoor het dak vlam kan vatten.

Vraag een offerte aan voor je tuinkachel en ontvang direct korting op de dakdoorvoer.
6 producten
6 producten

Installatie van de afvoer

Bij de installatie van de gasafvoer is een dakdoorvoer gebruikelijk. De afvoer moet uiteindelijk naar het hoogste punt van het dak. De schoorsteenkap moet namelijk altijd vrij in de wind kunnen staan, dit is dus op het hoogste punt. De installatie van de afvoer raden wij aan door een professional, maar is ook goed zelf te installeren.

Afvoer door de vloer en het dak

Vanaf de kachel kan een enkelwandige buis tot het plafond worden geplaatst. Vlak onder het plafond moet de buis overlopen in een dubbelwandig geïsoleerd schoorsteenkanaal. Dit is noodzakelijk voor de brandveiligheid. Een enkelwandige buis wordt namelijk te warm waardoor het plafond vlam kan vatten. Een dubbelwandig geïsoleerd schoorsteenkanaal wordt niet warm en is dus stukken veiliger.

Wanneer de buis door het plafond heen is moet de buis dubbelwandig blijven tot aan het dak. Dit is voor de veiligheid, het is alleen toegestaan een enkelwandige buis te gebruiken in zicht bovenop de kachel tot aan de eerste doorvoer. Als de buis bij het dak komt moet een dubbelwandig dakdoorvoer geplaats worden. Dit kan zowel voor een plat dak als een pannendak.

Afvoer door het dak

Vanaf de kachel kan een enkelwandige buis tot het dak worden geplaatst. Deze buis wordt aangesloten op een dubbelwandige dakdoorvoer. Een dakdoorvoer is altijd dubbelwandig, zo beschermt hij het dak tegen de hitte waardoor deze niet vlam kan vatten. De dubbelwandige dakdoorvoer is te verkrijgen voor een pannendak, er wordt dan een loodslab geleverd. Hij is ook te verkrijgen voor een plat dak, dan wordt een plakplaat meegeleverd welke in dakbedekking of dakshingles geplakt moet worden.

Dakdoorvoer in het zwart

De dakdoorvoer is standaard in het RVS. In veel gevallen is dit een prima kleur. Echter kan het voorkomen dat je de dakdoorvoer in het zwart wilt hebben. Dan is dat ook mogelijk. De dakdoorvoer is dan van hetzelfde materiaal gemaakt, namelijk RVS, maar is deze ook zwart gepoedercoat.

Advies op maat

Twijfel je of je de juiste dakdoorvoer hebt voor je dak? Vraag het een van onze specialisten. Zij kunnen je verder helpen met betrekking tot de doorvoer van je kachelpijp.