Vloerplaat voor houtkachel

Een vloerplaat is een stalen of glazen plaat die de vloer beschermt tegen krassen, beschadigingen van rondvliegende vonken en voorkomt brand. Er zijn verschillende soorten vloerplaten zodat er altijd een vloerplaat is die bij je past.

Bekijk ook: Advies vloerplaat

Producten 1-24 van 54
Producten 1-24 van 54

Wat is een vloerplaat

Een vloerplaat is gemaakt van staal of gehard glas waardoor deze bestemd is tegen hoge temperaturen. Een vloerplaat beschermt namelijk je vloer tegen de hitte en tegen rondvliegende vonken. In enkele gevallen is het verplicht om een vloerplaat aan te schaffen voor je kachel, namelijk bij een houten vloer, laminaat of vloerbedekking. Dit zijn materialen die vlam kunnen vatten wanneer dit te heet wordt. Rondvliegende vonken kunnen op elke vloer lelijk uitpakken, de vloerplaat beschermt hier de vloer tegen.

Hoe groot moet een vloerplaat zijn

Een te kleine vloerplaat zal de vloer niet beschermen tegen rondvliegende vonken en een te grote vloerplaat zal misschien minder mooi in aanzicht zijn. Daarom is het verstandig de juiste maat vloerplaat te kiezen. De vloerplaat moet minstens 30 centimeter, vanaf het deurtje van de houtkachel, uitsteken. Het is aan te raden om de vloerplaat 10 tot 15 centimeter uit te laten steken aan de achterkant en zijkanten. Het opmeten doe je door het deurtje van de houtkachel open te zetten en deze op te meten tot aan de achterkant van de houtkachel. Tel hier de benodigde afstanden bij op en je hebt de afmeting van de vloerplaat.

Materiaal

Wij bieden vooral stalen vloerplaten aan, maar ook glazen vloerplaten. Deze glazen vloerplaten zijn 6 mm dik en gemaakt van veiligheidsglas. De plaat is hittebestendig tot zeer hoge temperaturen en belastbaar tot wel 500 kg.

De stalen vloerplaten zijn 2 mm dik en zijn voorzien van een poedercoating. Deze poedercoating zorgt ervoor dat de vloerplaat minder gevoelig is voor krassen. De stalen vloerplaat heeft twee kleine gaatjes, deze zijn gebruikt voor het op kleur spuiten van de plaat. Beide kanten van de vloerplaat is zwart gespoten en komt vrijwel overeen met een donker antraciete kachel.

Installeren van de vloerplaat

Het installeren van de vloerplaat is zeer eenvoudig en kan je geheel zelf doen. De vloerplaat hoeft alleen uit de verpakking gehaald te worden. Daarna leg je hem zo neer dat de gaatjes niet zichtbaar zijn. Alleen de kachel hoeft er daarna nog bovenop.

Vloerplaat in combinatie met wandplaat

Een vloerplaat kan goed gecombineerd worden met een wandplaat. Deze kunnen op elkaar vast gemonteerd worden maar is niet noodzakelijk. Een wandplaat voorkomt dat de achterwand te heet wordt. De wandplaat wordt namelijk geleverd met afstandbusjes en zelfborende parkers.

Bekijk: Advies wandplaat