Vloerplaat voor houtkachel

Een vloerplaat voor je houtkachel beschermt je vloer tegen krassen, beschadigingen van rondvliegende vonken en voorkomt brand. De vloerplaten zijn gemaakt van glas of staal en zijn er in vrijwel elke maat te vinden. Zo is er altijd een vloerplaat die bij jouw kachel past.

Stalen of glazen vloerplaten
Vorm vloerplaat kiezen

Alles over een kachel vloerplaat

Wil je advies over het kiezen van de juiste vloerplaat? Lees onze adviespagina en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer is een vloerplaat nodig onder jouw houtkachel?
  • Welke afmeting moet de vloerplaat hebben?
  • Is dit te combineren met een wandplaat?
  • Hoe moet je een onderplaat installeren?

Kom je na het lezen van de adviespagina of de tekst hieronder er toch niet uit? Neem dan contact met ons op en we helpen je verder!

Lees ons advies
Houtkachel met vloerplaat

Wat is een vloerplaat voor je houtkachel?

Een vloerplaat voor je kachel is een plaat gemaakt van gehard glas of staal in combinatie met een poedercoating. De vloerplaat zorgt er hoofdzakelijk voor dat rondvliegend as of vonken de vloer niet kunnen beschadigen. Een plaat op de vloer is altijd verplicht in combinatie met een brandbare vloer, zoals een houten vloer, laminaat of vloerbedekking. Deze materialen kunnen namelijk sneller vlamvatten. Doordat de stalen en glazen vloerplaten bestemd zijn tegen hoge temperaturen, vangen ze gemakkelijk de vonken op. Ook is het aan te raden een vloerplaat te gebruiken in combinatie met een onbrandbare vloer. Vonken kunnen namelijk lelijk uitpakken, ook op een onbrandbare vloer. Een vloerplaat voor de kachel beschermt hier de vloer voor.

Afmeting onderplaat voor de kachel

Een te kleine vloerplaat zal de vloer niet volledig beschermen tegen rondvliegende vonken en een te grote vloerplaat onder je houtkachel kan wellicht een minder mooi aanzicht hebben. Daarom is het van belang dat je de juiste afmeting vloerplaat voor je houtkachel neemt. De vloerplaat moet minstens 30 centimeter, vanaf het deurtje van de houtkachel, uitsteken. Het is daarnaast aan te raden de vloerplaat 10 tot 15 centimeter aan beide kanten uit te laten steken. Het opmeten kan je dus gemakkelijk doen door de afmeting van de muur tot aan de voorkant op te meten en hier vervolgens de maten op te tellen.

Materiaal van de vloerplaat

Ons assortiment vloerplaten voor de houtkachel bestaan uit stalen vloerplaten en glazen vloerplaten. Een glazen vloerplaat is 6 millimeter dik en is vervaardigd uit gehard glas. Op deze manier kan de vloerplaat van glas een groot gewicht aan. Daarnaast is het glas beveiligd, waardoor het nooit mogelijk is om scherpe randjes te krijgen. Als het glas namelijk breekt, breekt deze volledig.

De stalen vloerplaat voor de kachel is gemaakt van 2 millimeter dik plaatstaal en is voorzien van een speciale poedercoating. Deze poedercoating zorgt er onder andere voor dat de plaat niet gaat roesten en een mooier uiterlijk krijgt. De stalen vloerplaat voor de houtkachel bevat 2 kleine gaatjes in verband met het poedercoaten van de plaat. Beide kanten van de plaat is zwart gepoedercoat en komt vrijwel overeen met een donker antracieten kachel.

Vloerplaat voor de open haard

Een vloerplaat kan je combineren met een open haard wanneer je de grond voor de haard wilt beschermen. Je kan er dan namelijk voor kiezen om een kleiner formaat vloerplaat voor de open haard te leggen. Een voordeel hiervan is dat je deze vloerplaat ook weg kunt halen wanneer je niet stookt.

Installeren van de vloerplaat onder de houtkachel

De installatie van een vloerplaat is erg eenvoudig. Je hoeft namelijk alleen de vloerplaat uit de verpakking te halen en deze op de juiste plek neer te leggen. Let er daarbij wel op dat de vloerplaat niet goed tegen krassen kan en dat je de kachel dus niet over de vloerplaat heen schuift.

Vloerplaat installeren bij een bestaande kachel

Je kan een vloerplaat ook nog installeren terwijl de kachel al geïnstalleerd is, dit kan op 2 manieren. Sommige kachels zijn makkelijk te demonteren en kan je ervoor kiezen de kachel even weg te tillen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, kan je dit doen door middel van viltjes. Het is vaak wel iets mogelijk om de kachel op te tillen en dan kan je op elke hoek een viltje plakken. Daarna kan je de vloerplaat voorzichtig onder de kachel schuiven.

Een vloerplaat in combinatie met een wandplaat

Een vloerplaat voor de houtkachel kan goed gecombineerd worden met een wandplaat. Het makkelijkste kan je kiezen voor dezelfde breedte, dit is qua uiterlijk ook het mooist. Deze kan je vervolgend op elkaar monteren, maar is niet noodzakelijk. Een wandplaat voorkomt dat de achterwand te heet wordt. De wandplaat wordt namelijk geleverd met afstandsbusjes en zelfborende parkers.

Bekijk: Advies wandplaat