Advies kachel vloerplaat

Een vloerplaat, ook wel onderplaat genoemd, wordt onder een kachel geplaatst om de vloer te beschermen tegen beschadigingen en brand. Maar wanneer is een vloerplaat nodig onder jouw houtkachel? Welke afmeting moet de grondplaat hebben en hoe is deze te installeren?

Wel of niet een kachel vloerplaat

Of je wel of niet een plaat onder jouw houtkachel nodig hebt, is voornamelijk afhankelijk van het type vloer. Heb je een houten vloer, laminaat of vloerbedekking? Dan is een vloerplaat altijd benodigd om te voorkomen dat de vloer in de brand vliegt. Daarnaast kunnen rondvliegende vonken en asresten beschadigingen veroorzaken. Beschadigingen zijn eerder zichtbaar op een houten vloer, maar ook andere soorten vloeren kunnen vatbaar zijn voor beschadigingen. Een vloerplaat is daarom ook aan te raden voor andere soorten vloeren.

Bekijk alle vloerplaten
Houtkachel met vloerplaat

Afmeting onderplaat

Als vuistregel moet een vloerplaat minstens 30 centimeter uitsteken vanaf het deurtje van de houtkachel. De lengte kan je precies bepalen door het deurtje open te zetten en de afstand vanaf de achterkant van de kachel tot de buitenkant van het deurtje op te meten. Het is aan te bevelen om de vloerplaat 10 tot 15 centimeter uit te laten steken aan de achterkant en zijkanten.

Vierkante houtkachel vloerplaten

Afmeting Bekijk product
60 x 60 cm Bekijk
70 x 70 cm Bekijk
80 x 80 cm Bekijk
90 x 90 cm Bekijk
100 x 100 cm Bekijk

Rechthoekige houtkachel vloerplaten

Afmeting Bekijk product
60 x 80 cm Bekijk
60 x 100 cm Bekijk
80 x 100 cm Bekijk
100 x 120 cm Bekijk

Vloerplaat combineren met wandplaat

Wanneer je de houtkachel in de buurt van een houten muur plaatst, is het in sommige gevallen aan te raden om gebruik te maken van een wandplaat. Hierdoor voorkom je dat de muur in brand kan vliegen. Een onderplaat en muurplaat zijn gemakkelijk te combineren. De wandplaat wordt met afstandshouders aan de muur gemonteerd en de vloerplaat ligt op de grond.

In de meeste gevallen worden de twee platen op elkaar aangesloten, echter is dit niet noodzakelijk. De warmte zit namelijk niet aan de onderkant van de kachel, dus is het een optie om de wandplaat hoger te monteren. Soms wordt hiervoor gekozen wanneer dat mooier voor het aanzicht is.

Bekijk alle wandplaten
Houtkachel met vloerplaat thuis

Installeren van een houtkachel grondplaat

Een kachel grondplaat hoeft niet geïnstalleerd te worden. Het enige wat je hoeft te doen is de verpakking verwijderen, de vloerplaat op de grond leggen en de kachel erop zetten.

Houtkachel met vloerplaat thuis