Wandplaat voor houtkachel

Wandplaten zijn er in verschillende vormen en groottes te verkrijgen, kijk hieronder ons aanbod. Een wandplaat wordt altijd meegeleverd met een montage set, deze bestaat uit 6 afstandsbusjes van 18 mm en 6 zelfborende parkers.

Bekijk ook: Advies wandplaat

18 producten
18 producten

Waarom een wandplaat voor houtkachel

Een wandplaat beschermt de muur van hitte, op deze manier kan de muur dus geen vlam vatten. Wanneer er geen wandplaat wordt gebruikt moet de kachel een voldoende afstand van de muur hebben waardoor de kachel verder in de kamer worden geplaatst. Bij een wandplaat hoeft dit niet, dan kan de kachel direct tegen de wandplaat aan worden gezet. Ook beschermd het de muur tegen losvliegende vonken. Lees hieronder meer over de werking van een wandplaat.

Werking van een wandplaat voor houtkachel

De wandplaat wordt op de muur gemonteerd met de 18 mm afstandsbusjes en de 6 zelfborende parkers. Tussen de muur en de wandplaat zit dus een ruimte van 18 mm, dit zorgt ervoor dat de muur niet te warm kan worden. De kachel geeft namelijk de warmte af aan de wandplaat, die op zijn beurt de warmte weer afgeeft aan de lucht achter de wandplaat. Deze warme lucht verdwijnt in de kamer waardoor de wand erachter niet vlam kan vatten.

Installatie van een wandplaat voor houtkachel

Zoals hiervoor genoemd is worden met de wanplaat 6 afstandsbusjes en 6 zelfborende parkers meegeleverd. Deze zelfborende parkers monteer je in de wanplaat en daarna kunnen de 6 afstandsbusjes worden geplaatst. De wandplaat moet worden gemonteerd aan de muur. Wanneer de wandplaat voor de houtkachel is gemonteerd kan de houtkachel geplaatst worden.

Wanneer de wandplaat in combinatie met een vloerplaat wordt gebruikt moet de wanplaat bovenop de vloerplaat worden gemonteerd.

Materiaal en kleur

De wandplaat is gemaakt van staal, hierdoor is het goed bestemd tegen de hitte. Ook kan het vonken opvangen die eventueel rond kunnen vliegen. De wantplaat is aan beide kanten zwart. Als de kachel donker antraciet is komt de kleur vrijwel overeen. De stalen wandplaten hebben kleine gaatjes in verband met het poedercoaten van de wanplaat.

Vloerplaat voor houtkachel

Een vloerplaat voor houtkachel is nodig wanneer je een houten vloer, laminaat of vloerbedekking hebt. De vloerplaat beschermt de vloer tegen de hitte en rondvliegende vonken. Ook andere vloeren kunnen vatbaar zijn voor beschadigingen. Een vloerplaat is dus ook goed te combineren met een wandplaat. Dat is praktisch en het ziet er ook nog eens strak uit! Klik hier voor meer informatie over vloerplaten.