Advies kachel wandplaat

Een wandplaat, ook wel achterplaat genoemd, wordt achter de kachel aan de muur gemonteerd, zodat de muur niet kan beschadigen en niet vlam kan vatten. Maar wanneer is een wandplaat nodig? Welke afmeting moet de wandplaat hebben voor achter een houtkachel? Wat is de werking van een wandplaat en kan ik deze zelf installeren?

Wel of niet een kachel wandplaat

Het wel of niet nodig hebben van een hittebestendige wandplaat achter jouw kachel is voornamelijk afhankelijk van de plek waar je de kachel wilt neerzetten. Ga je de houtkachel vrijstaand in jouw woning of overkapping plaatsen? Dan is een wandplaat niet noodzakelijk. Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan. Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn.

Heb je geen ruimte om de kachel 20 of 30 cm van de wand te plaatsen of is het mooier om dit niet te doen? In dit geval biedt een wandplaat uitkomst. Door een wandplaat te monteren aan de muur kan de afstand verkleint worden tot nul. Een achterplaat zorgt er dus voor dat de kachel tegen de muur geplaatst kan worden, waardoor je tot wel 30 cm ruimte kunt besparen. Daarnaast voorkomt een wandplaat beschadigingen aan de muur.

Bekijk alle wandplaten
Houtkachel met vloerplaat

Afmeting muurplaat

Er bestaat geen vuistregel voor het berekenen van de afmeting van een wandplaat. Als de wandplaat wordt gecombineerd met een vloerplaat kan je uiteraard dezelfde breedte nemen als de vloerplaat. De lengte van de wandplaat moet minimaal zo lang zijn als de kachel zelf en het beste is als deze iets uitsteekt.

Vierkante houtkachel wandplaten

Afmeting Bekijk product
60 x 60 cm Bekijk
70 x 70 cm Bekijk
80 x 80 cm Bekijk
90 x 90 cm Bekijk
100 x 100 cm Bekijk

Rechthoekige houtkachel wandplaten

Afmeting Bekijk product
60 x 80 cm Bekijk
60 x 100 cm Bekijk
80 x 100 cm Bekijk

Wandplaten op maat
Naast de standaard wandplaten is het ook mogelijk om een wandplaat op maat te laten maken.

Werking van een wandplaat

Tussen de muur en de wandplaat zit een kleine ruimte van ongeveer 18 millimeter. Wanneer de kachel gestookt wordt, vangt de plaat de warmte en eventuele vonken op. De warmte wordt geleidelijk weer vrijgelaten aan de ruimte. Hierdoor kan de muur niet beschadigen of vlamvatten. De warme lucht verdwijnt in de kamer en door de warmte van de plaat ontstaat er stralingswarmte. Lees meer over het verschil tussen convectie- en stralingswarmte.

Houtkachel met vloerplaat thuis

Achterplaat in combinatie met vloerplaat

Wanneer je besluit een wandplaat te kopen, kan je ook overwegen de wandplaat te combineren met een vloerplaat. De vloerplaat beschermt de vloer tegen de hitte en eventuele vonken. Ook geeft de combinatie van een wand- en vloerplaat een mooi beeld. De wand- en vloerplaat kunnen op elkaar worden geïnstalleerd, het is echter niet noodzakelijk deze op elkaar te monteren. De wandplaat kan namelijk ook iets van de vloerplaat af worden gemonteerd als dat beter voor het zicht is.

Bekijk alle vloerplaten
Houtkachel met vloerplaat thuis

Installeren van een houtkachel wandplaat

Alle wandplaten worden geleverd met 6 afstandsbusjes van 18 mm en 6 zelfborende parkers. De afstandsbusjes zorgen voor de ruimte tussen de plaat en de muur en de zelfborende parkers zorgen voor de bevestiging. Als de wandplaat op een vloerplaat wordt bevestigd, is het aan te raden eerst de vloerplaat te plaatsen. Daarna kan de wandplaat op de vloerplaat bevestigd worden.

Houtkachel met vloerplaat thuis