Glasvezelkoord voor houtkachel

Het kan voorkomen dat je glasvezelkoord op je kacheldeurtje verouderd of bij de eerste keer stoken vast blijft plakken aan je kachel. Je moet dan je glasvezelkoord vervangen. Bekijk hieronder ons assortiment glasvezelkoord rond en glasvezelkoord plat.

Glasvezelkoord vervangen

Het vervangen van je glasvezelkoord is soms noodzakelijk. Het kan namelijk voorkomen dat deze bij de eerste keer stoken aan je kachel blijft plakken of dat na verloop van tijd je kachelkoord aan vervanging nodig is. Het is namelijk van belang dat deze goed zijn werk doen. Het kan anders voorkomen dat rook vanuit de kachel de kamer in komt. Dit kan leiden tot het inademen van giftige stoffen en een koolmonoxidevergiftiging.

Wat is glasvezelkoord?

Glasvezelkoord is het koord wat op je kacheldeurtje zit. Het koord zorgt ervoor dat de rook niet kan ontsnappen tussen de kiertjes. Het is dus noodzakelijk dat je kachelkoord goed werkt, anders kan het zijn dat je kamer vol komt te zitten met rook. Ook zorgt glasvezelkoord ervoor dat het ruitje wat op het kacheldeurtje zit rookdicht gemonteerd is. Er zijn twee soorten glasvezelkoorden, namelijk een ronde en een platte met plakrand. Lees hieronder meer over de verschillen.

Glasvezelkoord rond

Het ronde glasvezelkoord zorgt ervoor dat er tussen het kacheldeurtje en de kachel geen rook kan ontsnappen. Het is dus noodzakelijk dat dit kachelkoord goed zijn werk doet. De dikte van het koord ligt aan het type kachel. Je kunt het beste de kapotte of verouderde kachelkoord opmeten en op basis van die afmeting de juiste dikte bepalen. Bij een rond glasvezelkoord heb je ook glasvezelkoord lijm nodig. Met deze lijm kan je het glasvezelkoord vastplakken aan het kacheldeurtje.

Glasvezelkoord plat

Het platte glasvezelkoord zorgt ervoor dat er tussen het ruitje en de kacheldeurtje geen rook kan ontsnappen. Het kachelkoord is plat zodat het ruitje niet verder naar achter zit dan het kacheldeurtje. Het is dus ook belangrijk dat dit koord goed zijn werk doet. Je kunt de juiste maat bestellen door gewoon je oude koord op te meten. Er is geen glasvezelkoord lijm nodig omdat dit glasvezelkoord een plakrand heeft.

Hoe vervang ik mijn glasvezelkoord?

Verwijder het oude kachelkoord die nog aan het deurtje vastzit. Je kan eventueel ook het kacheldeurtje demonteren zodat je er beter bij kan. Verwijder naast het oude glasvezelkoord ook de lijm resten en stof het deurtje af. Meet ongeveer hoeveel glasvezelkoord je nodig gaat hebben en knip dit op maat. Doe een de lijm in de sponning van het kacheldeurtje en druk het kachelkoord erin. Werk vanuit het midden van het koord, aangezien dit dan iets makkelijker gaat. Laat de lijm voor 2 dagen drogen en je kunt daarna weer heerlijk stoken.