Houtkachel

Ben je op zoek naar een houtkachel en/of toebehoren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden namelijk een breed assortiment van houtkachels en toebehoren aan. Van je kachel met rookgasafvoer tot een kloofbijl voor je brandhout.

Type houtkachels
Toebehoren
Reiniging en onderhoud

Waarom een houtkachel

Houtkachels zorgen voor een heerlijke warmte, maar ook voor gezelligheid. Het knisperen van vuur brengt een geweldige sfeer voort. Een kachel kan je kamer binnen no time opwarmen, terwijl de centrale verwarming hier langer over doet. Daarnaast verwarmt de kachel alleen de kamer waar jij in zit. Dat kan zorgen voor een energiebesparing tot wel 50%. Daarnaast is het stoken van een houtkachel CO² neutraal, mits dit goed gebeurt. Het stoken van hout brengt in iedereen het beste naar boven, kies daarom voor een moderne houtkachel!

Welke soort warmte geeft een houtkachel

Er zijn verschillende soorten type houtkachels die stralingswarmte en/of convectiewarmte uitstralen. Convectiewarmte zorgt ervoor dat de kamer gelijkmatig wordt opgewarmd, het is hetzelfde principe als een radiator. Bij stralingswarmte geldt hoe dichter je bij de kachel staat hoe warmer het is en vice versa. Je kan hier op letten bij de aanschaf van een houtkachel wat het beste bij jou past. Lees hier meer over convectie- en stralingswarmte.

Voordelen van een houtkachel

Een houtkachel gaat gepaard met vele voordelen, namelijk:

  • Het bevorderen van de sfeer
  • De houtkachel geeft fijne warmte af
  • Kan leiden tot een energiebesparing van wel 50%
  • Een moderne houtkachel heeft een hoog rendement
  • Het stoken van hout is CO² neutraal, mits dit goed gebeurd

Nadelen van een houtkachel

Een houtkachel heeft naast zijn voordelen ook zijn nadelen:

  • Tijdens het stoken wordt de kachel heet, waardoor dit gevaarlijke situaties kan opleveren. Daarom is het belangrijk dat de kinderen hiervan goed op de hoogte zijn.
  • De houtkachel stoot fijnstof uit, dit is slecht voor de natuur. Je kan dit wel voorkomen door juist te stoken met droog hout met eventueel een houtrookfilter

Milieu en de houtkachel

Het milieu wordt vandaag de dag steeds belangrijker, zo ook voor de kachelbranche. Daarom worden de kachels steeds geavanceerder en is de moderne houtkachel zuiniger dan ooit. Zo is elk rendement van de kachel boven de 75% en is de maximale fijnstof uitstoot 40 milligram. Hiermee voldoen de kachels aan het ECOdesign2022. Op elke pagina wordt dan ook aangegeven wat de milieugegevens zijn van de houtkachel. Je kan hier het energielabel, rendement, gemiddeld CO emissie en fijnstof per kubieke meter vinden.

Houtkachel voor buiten

Er zijn tal van houtkachels voor buiten, deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld in de overkapping of tuinhuis. Ook kan een kachel gewoon buiten staan met een kleine afvoer voor het rookgas. Een houtkachel die niet overdekt staat kan door weersinvloeden gaan roesten, maar dit is gemakkelijk bij te spuiten met hittebestendige lak. Bekijk hier ons assortiment tuinkachels

Toebehoren voor houtkachel

Een houtkachel moet voorzien worden van een rookgasafvoer om de rookgassen af te voeren. Daarnaast is het soms nodig een vloerplaat te plaatsen indien de vloer van brandbaar materiaal is gemaakt. En als bijvoorbeeld de muur te heet wordt, dan kan een wandplaat uitkomst bieden. Naast deze dingen kan je nog veel meer vinden bij BlinqKachels. Kan je het even niet vinden? Neem contact met ons op en we zullen je verder helpen.