Verschillende soorten kachel warmte

Kachels produceren verschillende soorten warmte, namelijk convectiewarmte of stralingswarmte. Maar wat is nu precies het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen van beide warmtes? Welke warmte kun je het beste kiezen bij het aanschaffen van jouw kachel?

Wat is convectiewarmte?

Bij convectiewarmte verspreid de warmte van de kachel zich via de lucht in de ruimte. Bij deze warmte stijgt de warme lucht op. De ruimte wordt dus van bovenaf verwarmt en wordt geleidelijk naar beneden 'gedrukt'.

Voor- en nadelen van convectiewarmte

  • Dichtbij de kachel is het minder warm. Zo kunnen er gemakkelijk spullen rondom de kachel geplaatst worden.
  • Doordat de lucht opstijgt, verspreidt de warmte zich goed door de kamer, zo ook in de hoeken.
  • De warmte is relatief veiliger. Dichtbij de kachel is het minder heet en voorkomt zo ongelukken. Een zeer kindvriendelijke manier van warmte.
  • Er komen steeds betere houtkachels op de markt met convectiewarmte.
  • Doordat de warmte naar boven stijgt, is het boven warmer dan beneden. Dit kan zorgen voor koude voeten.
  • De luchtcirculatie zorgt voor luchtverplaatsing. Deze luchtverplaatsing brengt stof met zich mee.
Grafische weergave convectiewarmte

Wat is stralingswarmte?

Stralingswarmte is de warmte die direct door de kachel wordt afgegeven. Hoe dichter bij de kachel, hoe warmer. Kachels met stralingswarmte warmen de mensen, voorwerpen en oppervlakten in een kamer snel op.

Voor- en nadelen van stralingswarmte

  • Stralingswarmte is goed te voelen dicht bij de kachel. Ideaal om even lekker op te warmen.
  • Door de directe warmte van de kachel, nemen de objecten rondom de kachel de warmte op en houden deze gedurende langere tijd vast.
  • Het kan een tijd duren voordat de kachel warm is.
  • De warmte verspreidt zich later door de kamer, want de stralingswarmte zorgt voor directe warmte rondom de kachel.
Grafische weergave stralingswarmte

Kachel met convectie- of stralingsconvectie?

Gelet op de voor- en nadelen is het voor iedere situatie anders of het handig is gebruik te maken van een kachel met convectie- of stralingswarmte. Wel kunnen we enkele situaties geven waarin het handig is van een bepaald soort warmte gebruik te maken.

Kiezen voor stralingswarmte
Het hebben van een kachel met stralingswarmte is handig in kamers met hoge plafonds, in tochtige ruimtes of op plekken waar snel directe warmte nodig is. Bij het plaatsen van meubilair moet rekening gehouden worden met de afstand tot de haard. Er bestaat namelijk brandgevaar voor objecten die dichtbij staan.

Kiezen voor convectiewarmte
Een kachel met convectiewarmte is vooral handig voor het opwarmen van grote ruimtes. Het duurt bij convectiewarmte relatief langer voordat een ruimte warm wordt, maar als dit eenmaal gebeurd is, is de gehele ruimte van warmte voorzien.

Uiteindelijk is het aan jezelf om te kijken waarvoor de kachel gebruik gaat worden en zo vast te stellen welk soort warmte een kachel moet produceren.

Grafische weergave convectiewarmte