Ventilator voor houtkachel

Een kachelventilator is een geweldige toevoeging aan je kachel. Door de kachelventilator kan je kamer al tot 38% sneller warm worden en verlaagt het brandstofverbruik met 18%. Met zo’n ventilator ben je dus milieubewuster bezig.

17 producten
17 producten

Welke kachelventilator moet ik kiezen

De meeste kachelventilatoren zijn geschikt voor de houtkachel. Deze kunnen een hogere temperatuur weerstaan dan een kachelventilator voor een speksteen kachel, palletkachel of gaskachel. Een houtkachel wordt namelijk warmer dan een speksteen kachel, palletkachel of gaskachel. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kachelventilator bij jouw kachel zoekt. Dit staat aangegeven op de pagina bij elke kachelventilator.

Wel of geen ventilator voor kachel

In de meeste gevallen is een ventilator voor de kachel mogelijk, maar dit is niet altijd het geval. Als de kachel gemaakt is van gietijzer of volledig plaatstaal kan deze altijd worden gebruikt, omdat dit materiaal erg heet wordt. Als de kachel echter voorzien is van speksteen of een dubbele bovenwand heeft, dan wordt de ventilator op de kachel niet warm genoeg en kan deze geen warmte verspreiden. Door dit te meten is het bijvoorbeeld mogelijk een pijpthermometer te gebruiken om de warmte te meten.

Kachelventilator voor houtkachel

Een kachelventilator helpt met het opwarmen van je kamer, tot wel 38% sneller. De ventilator zorgt er namelijk voor dat de warmte van de kachel beter wordt verspreid. Zonder ventilator duurt het langer voordat de kamer is opgewarmd, omdat de ruimte zich eerst moet vullen met warme lucht. De kachelventilator verspreidt de warmte lager de kamer in waardoor je het sneller aangenaam hebt.

Werking kachelventilator

Hoe een kachelventilator werkt is te vergelijken met een normale ventilator. Het blaast namelijk de (warmte) lucht de kamer binnen. Een kachelventilator maakt gebruik van thermo-elektrische technologie. In het hart van een kachelventilator zit een thermo-elektrische module die de warme lucht voort blaast. Doordat de voet van de ventilator warm wordt en er aan de achterkant relatief koud lucht wordt aangetrokken, ontstaat er een temperatuurverschil die wordt omgezet in energie. Op deze manier kan de module het blad ronddraaien en zorgen voor het verplaatsen van de warme lucht. De kachelventilator werkt dus zonder batterijen of stekker.

Waar ventilator plaatsen

De beste positie om een kachelventilator te plaatsen is op de achterkant van de kachel. Deze wordt namelijk een stuk minder warm dan de voorkant. Hiermee voorkom je dat de kachelventilator te warm wordt waardoor deze stuk kan gaan. Ook moet deze tenminste 10 centimeter van de kachelpijp afzitten. De kachelventilator mag nooit voor de kachelpijp worden geplaatst, op deze manier zal de module stuk gaan. Het beste is om de voorkant van de kachelventilator richting de kachelpijp te wijzen, op deze manier kan deze makkelijkere koude lucht van achteren aanzuigen.

Type kachelventilator

Er zijn verschillende soorten type kachelventilatoren. Zo zijn er verschillende soorten bladen, denk aan 2 stuks of 4. Dit kan je kiezen naar eigen smaak, meestal is de luchtverplaatsing namelijk even groot. De kleur voet van de kachelventilator is altijd zwart, maar de bladen kunnen ook in het nikkel geleverd worden. Daarnaast kan het ene design van een voet je meer trekken dan de ander. Kom je er niet helemaal uit? Vraag een van onze specialisten.