Pijp thermometer voor houtkachel

Met een pijp thermometer kan je in de gaten houden hoe warm het rookkanaal wordt. Op deze manier kan je kijken of de kachel te warm of te koud is. Het is namelijk noodzakelijk voor een optimale verbranding om niet te koud, maar ook niet te heet te stoken. Daarom kan een pijp thermometer helpen.

3 producten
3 producten

Ons assortiment kachelpijp thermometer

Er zijn verschillende soorten pijp thermometers. Deze geven allemaal de hitte van de pijp aan. De een bevat het aantal graden en de ander alleen het gebied waar het wijzertje in moet staan. De ene kachelpijp thermometer is magnetisch en kan je makkelijk op een dikwandige pijp monteren, de andere thermometer kachelpijp moet je door middel van een gaatje insteken.

Werking van thermometer kachelpijp

De thermometer werkt door de hitte van de kachelpijp. Deze kan je het beste 35 tot 45 centimeter boven de kacheluitlaat plaatsen. Daar meet hij namelijk het beste de temperatuur van de rookgassen. Door te stoken tussen het door de magnetische kachelpijp thermometer aangegeven gebied stook je optimaler. Zo stook je niet te heet, maar ook niet te weinig.

Insteek kachelpijp thermometer

Een kachelpijp thermometer met een insteek systeem kan gebruikt worden met RVS pijpen. Deze monteer je door een gaatje ter grootte van de insteek te maken en het uiteinde precies in het midden van de pijp komt. Dit doe je ongeveer op 75 centimeter, daar is namelijk het rookgas laminair en hier bevindt zich de kernstroom binnen de pijp. Op de kachelpijp thermometer kan je vervolgens aflezen hoe hoog de temperatuur is en hierop je stookgedrag aanpassen.

Belang stoken op juiste temperatuur

Het is belangrijk op de juiste temperatuur te stoken. Als je namelijk op een te lage temperatuur aan het stoken bent, is er meer kans op creosoot aanslag in de kachelpijp. Op deze manier kan uiteindelijk je kachelpijp verstopt raken en dit een schoorsteenbrand als gevolg hebben. Vaak kan je een hogere temperatuur bereiken door de kachel niet te smoren en dus de secundaire luchttoevoer helemaal open te zetten.

Het is ook belangrijk dat je niet te heet stookt, aangezien dit ervoor zorgt dat veel warmte verloren gaat. Het kan voorkomen dat als de thermometer aangeeft dat de temperatuur te hoog is dat de primaire luchtregeling nog openstaat. Deze primaire luchtregeling wordt alleen gebruik bij het aanmaken van de kachel.

Beter voor het milieu

Door dus op de juiste temperatuur te stoken is dit beter voor het milieu, aangezien het hout dan optimaal wordt verbrand. Dit moet wel in combinatie gaan met het stoken van goed droog hout dat onbewerkt is.