Beluchting voor houtkachel

Een houtkachel onttrekt de zuurstof uit de woonkamer, daarom is soms extra beluchting nodig. Dit kan door een luchttoevoer aan te sluiten aan de kachel. Bekijk ons assortiment beluchting voor de houtkachel hieronder.

5 producten
5 producten

Ons assortiment

In ons assortiment beluchting sets heb je verschillende kleuren en soorten. Zo zijn er sets te verkrijgen in het wit, zwart en rvs-kleur, zo is er altijd een kleur die bij jouw interieur past. Er zijn ook verschillende soorten te verkrijgen. De een is met een afdicht klepje die je naar boven en beneden schuift, maar ook met een push & pull system voor een nog mooier design. Zo is er altijd wel een beluchting set die bij jouw houtkachel en interieur past.

Soort beluchting

Er zijn verschillende soorten beluchting voor een kachel. De meeste kachels zijn voorzien van een gat voor een beluchting set. Deze sluit je dus direct op je houtkachel aan. Op deze manier onttrekt de houtkachel geen zuurstof uit je woonkamer. Als de kachel geen optie heeft voor een luchttoevoer dan is een externe beluchting voor je houtkachel een optie. De kachel onttrekt nog wel de zuurstof uit je kamer, maar je kamer krijgt zuurstof toegediend door een externe beluchting. Deze beluchting monteer je vrijwel direct achter je houtkachel. Op deze manier heb je geen last van de kou die van buiten komt en is er voldoende zuurstof in je kamer.

Externe beluchting houtkachel

Een externe beluchting is dus een goed alternatief voor je kachel als deze niet voorzien is van een luchttoevoer. Je monteert deze beluchting set vrijwel direct naast je kachel. Deze wordt in de kamer mooi afgewerkt met een binnen rooster en aan de buitenkant met een waterdicht kapje. Daartussenin loopt een flexibele buis voor de toevoer van de frisse lucht. Als de houtkachel niet wordt gebruikt kan deze worden afgedicht met het binnen rooster. Op deze manier verlies je geen warmte als de kachel niet aanstaat.

Beluchting open haard

Ook je open haard onttrekt zuurstof vanuit de ruimte, hierdoor kan een ongemak ontstaan. Daarom kan de externe beluchting set ook voor de open haard werken. Door deze naast de open haar te monteren komt er zuurstof vrijwel direct de open haard binnen. Hierdoor onttrekt de open haard de lucht vrijwel vanaf buiten. Bij een open haard is het vaak niet mogelijk om een beluchting direct op de open haard aan te sluiten.

Externe beluchting lucht doorlaat

De meeste externe beluchting sets laten ongeveer 73 cm² lucht door per uur. Deze is dan ook geschikt voor houtkachels tot 16 kW. Daarom past de externe luchttoevoer bij vrijwel elke kachel. Het voorkomt dat je discomfort ervaart doordat je kachel alle zuurstof onttrekt uit je kamer.