Haardstel voor houtkachel

Een haardstel is een rek of bak waar je gereedschappen kan bewaren voor je houtkachel of open haard. Deze hulpmiddelen helpen je bij het schoonmaken van je kachel, het verplaatsen van hout en/of toevoegen van hout aan je houtkachel. Een haardstel staat doorgaans naast de kachel.

Staande of hangende haardstellen
Kleur haardstel kiezen
Onderdelen voor haardstel

Wat is een haardstel

Een haardstel bestaat vaak uit een standaard of een muurbeugel om te bevestigen aan de muur. Aan deze standaard of muurbeugel hangen gereedschappen die je kan gebruiken om je kachel schoon te vegen, hout te verplaatsen en/of hout toe te voegen aan je houtkachel. De haardstellen kunnen de volgende gereedschappen bevatten:

  • Tang: hiermee kan je houtblokken op het vuur plaatsen en verplaatsen
  • Pook: hiermee kan je een houtblok of gloeiend hout verspreiden
  • Schep: hiermee kan je de as uit de kachel of open haard scheppen
  • Borstel: hiermee kan je de as bij elkaar vegen

Met de borstel en schep kan je je kachel dus leegscheppen van as, op deze manier heb je geen aszuiger nodig om je kachel te verschonen.

Soorten en maten

Er zijn verschillende soorten en maten haardstellen. De haardstellen zijn te verkrijgen in het zwart, RVS en vaak ook in een combi met bijvoorbeeld hout. Ook zijn er verschillende lengtes te verkrijgen, zo zijn er kleine haardstellen, middelgrote haardstellen en grote haardstellen. Op deze manier is er altijd een haardstel die bij jouw houtkachel of open haard past. Je hebt klassieke haardstellen en moderne haardstellen.

Haardstel tang en pook

Een haardstel bestaat vrijwel altijd uit een tang en pook. Hiermee kan je namelijk makkelijk hout toevoegen en gloeiend hout verspreiden, zonder dat je het risico loopt je handen te branden aan het vuur. Sommige haardstellen bevatten ook een borstel en schep. Dit kan extra handig zijn voor als je onderhoud pleegt aan je houtkachel of open haard.

Haardstel hangend

Er zijn ook hangende haardstellen. Deze kan je op de muur monteren zodat je geen standaard in je kamer hebt staan. Op deze manier kan je je haardstel een beetje verbergen. Ook deze zijn in verschillende maten en soorten te verkrijgen. Een haardstel voor aan de muur is vaak ook iets goedkoper, omdat deze van minder materiaal gemaakt hoeven worden.

Haardstel met houtbak

Een haardstel kan je mooi combineren met een houtbak. Er bestaan geen haardstellen met daaraan vast een houtbak. Wel kan je je haardstel of houtbak uitkiezen op basis van de andere. Op deze manier heb je alles wat nodig is om je kachel goed te laten branden. Je kunt namelijk hout opslaan in de houtbak en met het haardstel kan je makkelijk het hout toevoegen, verplaatsen of de as uit de kachel halen.