Vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande houtkachel verwarmt je woonkamer, keuken en/of andere kamers in je huis. Daarnaast geeft het de kamer een geweldige sfeer. De verbranding van hout, mits dit goed gebeurt, is CO² neutraal. Bekijk hieronder ons assortiment vrijstaande houtkachels.

Producten 1-24 van 274
Producten 1-24 van 274

Ons assortiment vrijstaande houtkachels

Een vrijstaande houtkachel is er in vele soorten en maten te vinden. Zo kan je ervoor kiezen uit welk materiaal de kachel bestaat, zoals speksteen of keramiek. Ook kan het vuurzicht een rol spelen in de keuze. Er bestaan namelijk ook kachels met 3-zijdig voorzicht, eentje waar je door heen kan kijken of met een 180 graden panoramaruit.

Milieugegevens vrijstaande houtkachel

Bij het stoken van hout komt fijnstof vrij, het is dus niet mogelijk om een houtkachel zonder fijnstof aan te schaffen. Wel is het mogelijk om deze uitstoot te verlagen door het minimum. De houtkachels die wij dan ook aanbieden voldoen aan de strenge wetgeving van de Europese Unie, namelijk het ECOdesign die in 2022 ingaat. Deze wetgeving is in Nederland nu al van kracht. Milieu wordt steeds belangrijker, daarom worden de houtkachels steeds zuiniger en krijgen ze een hoger rendement. Op elke productpagina wordt dan ook aangegeven hoeveel een houtkachel uitstoot.

Het juiste vermogen van de vrijstaande houtkachel

Het is belangrijk om het juiste vermogen te bepalen van je kachel. Als de kachel namelijk een te hoog vermogen heeft dan wordt de kachel vaak gestookt op een lagere temperatuur. Dit zorgt voor een onvolledige verbranding wat slecht is voor het milieu. Aan de andere kant is een te kleine kachel ook niet juist, aangezien er dan te weinig warmte wordt afgegeven aan de omgeving. Om het juiste vermogen te bepalen van de houtkachel moet er gekeken worden naar de inhoud en hoe goed het huis geïsoleerd is. Aan de hand van een grafiek kan je bepalen wat voor vermogen je kachel moet hebben.

Luchttoevoeraansluiting

Een kachel verbruikt zuurstof om het hout te kunnen verbranden. Deze zuurstof wordt onttrokken uit de omgevingslucht. Als je huis goed geïsoleerd is kan het voorkomen dat er te weinig zuurstof aanwezig is voor de kachel. Door een kachel met luchttoevoer te installeren voorkom je dit. Daarom is het in sommige gevallen belangrijk dat de kachel zo’n luchttoevoeraansluiting heeft. Er zijn ook luchttoevoersets te verkrijgen zonder dat de kachel over zo’n aansluiting beschikt.

Advies op maat

Kom je er niet uit bij het zoeken van een houtkachel omdat je niet weet wat bij jouw huis past? Vraag het aan een van onze specialisten. Zij kunnen je namelijk meer vertellen over welke type houtkachels er zijn en wat de verschillen daartussen zijn.