Stalen vloerplaat voor houtkachel

Een stalen vloerplaat wordt gebruikt om de vloer te beschermen tegen krassen, bescherming te bieden tegen rondvliegende vonken of as en tegen de hitte van de kachel. De stalen vloerplaten zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten.

Producten 1-24 van 32
 1. Vierkante vloerplaat 60 x 60 cm
 2. Vierkante vloerplaat 70 x 70 cm
 3. Vierkante vloerplaat 80 x 80 cm
 4. Vierkante vloerplaat 90 x 90 cm
 5. Vierkante vloerplaat 100 x 100 cm
Producten 1-24 van 32

Wat is een stalen vloerplaat

Een stalen vloerplaat is een onderplaat gemaakt van 2 millimeter dik staal die de vloer beschermt tegen het vlamvatten of beschadigen van rondvliegende vonken of as. Het kan namelijk voorkomen dat bij het openen van de houtkachel er een vonkje ontsnapt. Als dit vonkje op een brandbare vloer komt is er kans dat de vloer vlamvat. Een stalen vloerplaat voor je houtkachel voorkomt dat. Het is daarom ook altijd verplicht een vloerplaat onder je kachel te doen wanneer je een brandbare vloer hebt. Als je een onbrandbare vloer hebt is het aan te raden, aangezien vonkjes de vloer wel kunnen beschadigen.

Hoe groot moet een stalen vloerplaat zijn

Een stalen vloerplaat moet groot genoeg zijn om de vloer te beschermen. Als deze namelijk te klein is beschermd het je vloer niet genoeg. Daarom moet de stalen vloerplaat minimaal 30 centimeter uitsteken vanaf het deurtje van de kachel. Aan de zijkanten moet de vloerplaat ongeveer 10 tot 15 centimeter uitsteken. Het opmeten doe je door het kacheldeurtje open te zetten en van het deurtje tot de achterkant van de kachel te meten. Tel daar de benodigde afstanden bij op en je hebt de juiste afmeting voor de vloerplaat.

Het is natuurlijk ook mogelijk een kleinere vloerplaat te nemen en deze voor de houtkachel te leggen. Op deze manier beschermt het je vloer goed en kan je de vloerplaat buiten het stookseizoen opbergen.

Materiaal stalen vloerplaat

De stalen vloerplaat is gemaakt van 2 millimeter dik plaatstaal. Deze is uiteindelijk bewerkt met een poedercoating, zodat deze beter bestemd is tegen de hitte en minder gevoelig is voor krassen. De plaat bevat 2 kleine gaatjes, deze zijn gebruikt voor het op kleur spuiten van de plaat. De vloerplaten zijn er in twee verschillende kleuren te verkrijgen, namelijk antraciet (grijs) en zwart.

Installeren van een stalen vloerplaat

Het installeren van een stalen onderplaat is erg simpel. Je haalt de plaat uit de verpakking en legt deze op de juiste plek neer, zodat de wanneer je de kachel erop zet dat je de minimale afstanden in acht houdt en dat de gaatjes wegvallen. Daarna zet je de kachel er bovenop en kan er veilig gestookt worden.

Stalen vloerplaat op maat

Het is ook mogelijk om een stalen vloerplaat op maat te maken voor je houtkachel. Dit kan in elke gewenste vorm en vrijwel elke afmeting. De maximale afmeting is echter 150 x 120 centimeter. Wil je zo'n vloerplaat op maat laten maken? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Stalen vloerplaat in combinatie met een wandplaat

Een stalen vloerplaat kan je goed combineren met een wandplaat. Omdat deze twee van hetzelfde materiaal gemaakt zijn sluit dit goed op elkaar aan. Een wandplaat kan je wand beschermen tegen de hitte van je houtkachel.

Assortiment vloerplaten

Ons assortiment vloerplaat voor houtkachel bestaat uit stalen en glazen vloerplaten. Deze vloerplaten zijn er in verschillende maten en vormen te bestellen. De volgende vormen zitten in ons assortiment:

 • Rechthoekig
 • Vierkant
 • Vijfkant
 • Zeskant
 • Halfrond
 • Rond
 • Druppelrond
 • Kwartrond