Het benodigde vermogen (kW) van je houtkachel

Bij de aanschaf van een houtkachel is het belangrijk om te kiezen voor het juiste vermogen. Maar hoe bepaal je welk vermogen (aantal kW) je nodig hebt? Waarom is het belangrijk om niet voor een te laag én niet voor een te hoog vermogen te kiezen?

Belang van de juiste kW houtkachel

Het is belangrijk om een kachel te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Een kachel met een te laag vermogen kan de ruimte niet volledig verwarmen, terwijl een kachel met een te hoog vermogen ervoor zorgt dat de ruimte te warm wordt. Wanneer je een kachel hebt met een te hoog vermogen zal je de kachel niet volledig stoken (ook wel smoren genoemd), waardoor onvolledige verbranding ontstaat. Dit kan zorgen voor stank en extra belasting voor het milieu.

Jydepejsen houtkachel in woonkamer

Kies de functie van de kachel

Als eerste moet je de functie van de kachel bepalen. Ga je de houtkachel gebruiken als hoofdverwarming, bijverwarming of sfeerverwarming? Als je op zoek bent naar een alternatief voor de centrale verwarming heb je een hoger vermogen nodig dan wanneer je voor bijverwarming kiest. Kies je puur voor sfeerverwarming dan is het aan te raden een klein vermogen te nemen. Vaak is dan een kachel met een vermogen van enkele kW's voldoende.

Bekijk alle vrijstaande houtkachels
JAcobus 6 beton houtkachel

Bepaal de isolatie van de te verwarmen ruimte

Om het aantal kW van de houtkachel te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten hoe goed de te verwarmen ruimte geïsoleerd is. Goed geïsoleerde woningen zijn vaak gebouwd na 2000 en zijn voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. Een redelijk geïsoleerde woning is vaak tussen 1980 en 2000 gebouwd en is ook voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. Als de woning niet aan bovenstaande drie eisen voldoet, dan valt het onder een slecht geïsoleerde woning.

Daarnaast moet je er rekening mee houden of veel warmte verloren gaat naar bijvoorbeeld een open hal, de tweede verdieping of andere ruimtes, zoals de keuken of bijkeuken.

Barbas Box houtkachel met houtvak in woonkamer

Hoeveelheid vermogen van de houtkachel

Vervolgens moet je de inhoud van de ruimte(s) berekenen die je wilt verwarmen met de houtkachel. Dit doe je door het aantal kubieke meters (m3) te berekenen, dit kan met volgende vuistregel: lengte x breedte x hoogte. Als je dit berekend hebt kan je het aantal kubieke meters opzoeken in onderstaande tabel met de mate van isolatie van jouw ruimte.

Volume Slecht geïsoleerd Redelijk geïsoleerd Goed geïsoleerd
60 m3 7 kW 5,5 kW 4,5 kW
80 m3 8 kW 6,5 kW 5,5 kW
120 m3 10 kW 8 kW 7 kW
140 m3 11 kW 8,5 kW 7,5 kW
160 m3 12 kW 9 kW 8 kW
180 m3 13 kW 9,5 kW 8,5 kW
200 m3 14,5 kW 10,5 kW 9,5 kW

Ga je de houtkachel gebruiken als hoofdverwarming? Hou dan het aantal kW's uit de tabel aan. Wanneer je de kachel gaat gebruiken als bijverwarming is de helft van het vermogen voldoende.

Advies nodig bij het bepalen van het juiste vermogen?

Loop dus eerst deze stappen door om het juiste vermogen te bepalen, voordat je een kachel aanschaft. Heb je moeite met het kiezen van een kachel die in jouw situatie passend is? Neem dan contact op met één van onze specialisten en we helpen je graag verder.

Neem contact op
Inbouw houtkachel brandend