Blaasbalg voor houtkachel

Een blaasbalg helpt je met het aanmaken of het aanwakkeren van het vuur van je houtkachel of open haard. Door extra zuurstof toe te voegen aan het vuur krijgt deze meer kans om goed te branden. Op deze manier hoef je niet zelf te blazen.

10 producten
10 producten

Wat is een blaasbalg?

Een blaasbalg is een soort pomp die lucht pompt en kan gebruikt worden om het hout in je houtkachel of open haard aan te wakkeren. Doordat het hout meer zuurstof krijgt heeft het vuur meer kans om goed te branden. Je kan met de blaasbalg lucht verplaatsen, zonder dat je zelf hoeft te blazen. Het is dus een echt gemak om een blaasbalg te gebruiken voor het aanmaken van het hout of het vuur extra aan te wakkeren. Doordat er een soort zak in de blaasbalg zit en deze wordt fijngeknepen door het andere materiaal, vindt de lucht een weg naar buiten. Op deze manier komt er dus lucht uit het pijpje en komt dit terecht in het vuur.

Materiaal van een blaasbalg

Een blaasbalg is vaak gemaakt van twee houten delen, met daartussenin een soort leren zak. Deze zak zorgt er uiteindelijk voor dat er lucht wordt verplaatst door middel van de blaasbalg. De blaasbalg bevat ook een ventiel aan de onderzijde, daarmee zuigt hij het lucht aan die de blaasbalg uiteindelijk door de metalen mond naar buiten perst. De blaasbalgen kunnen verschillend zijn afgewerkt of bestaan uit verschillende materialen, zoals beukenhout of leer. Bekijk on assortiment voor een blaasbalg die bij jou past.

Blaasbalg voor houtkachel

Een houtkachel is een gesloten systeem. Het kan daarom voorkomen dat je bij het aanmaken van je houtkachel moeite ervaart. Het kan zijn dat er niet genoeg zuurstof bij het vuur komt. Dit kan je oplossen door met een blaasbalg extra lucht de kachel in te blazen. Het kan eventueel ook zijn dat je je houtkachel verkeerd bestuurt. De kachel beschikt namelijk vaak over een primaire- en secundaire luchtregeling.

Blaasbalg voor open haard

Een open haard is een open systeem. Dat betekent dat het vuur gemakkelijk zijn zuurstof uit de omgeving kan halen. Het kan echter wel voorkomen dat de zuurstof niet de juiste luchtstromen maken en dat het hout alsnog niet aan wil in tegenstelling tot een dichte houtkachel. Het kan dan zijn dat je dan extra zuurstof moet toevoegen aan het vuur. Dat kan je gemakkelijk doen met een blaasbalg. Met behulp van een blaasbalg hoef je niet meer zelf te blazen en vergroot het gebruiksgemak.