Kiezen voor een houtkachel of gaskachel?

De keuze tussen een houtkachel of gaskachel hangt bij de meeste mensen af van persoonlijke voorkeur. Maar welke kachel is nu beter: houtgestookt of gasgestookt? Er zijn een aantal verschillen waardoor je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Houtkachel

Een houtgestookte kachel zorgt voor een écht vuur-gevoel, zo geeft een houtkachel een andere sfeer door de geur en het knetteren van het hout. Ook het maken van eigen vuur en het in stand houden hiervan geeft een ander gevoel dan een gaskachel. De vlammen van een houtkachel zijn echter en mooier dan de vlammen van een gasgestookte kachel, alhoewel de vlammen van een gaskachel steeds echter en dichterbij de vlammen van een houtkachel komt.

Op de meeste houtkachels is het, vanwege de (meestal) platte bovenkant, mogelijk om te koken. Zo heb je een verwarming en kookplaat in een; ideaal voor in de tuin! Enkele nadelen van een houtkachel zijn de resten die achterblijven na het stoken, het periodiek laten schoonmaken van het rookkanaal en de schoorsteen en dat er tussendoor brandstof moet worden toegevoegd om het vuur te laten branden.

Voor- en nadelen van een houtkachel

 • Het échte vuur-gevoel (geur, sfeer en knetteren)
 • Betere vlammen met mooiere details
 • Mogelijkheid om te koken op de bovenkant
 • Natuurlijke brandstof die gratis verkregen kan worden
 • Opruimen van as
 • Hout tussendoor aanvullen
Bekijk alle houtkachels
Floris houtkachel binnen in huis

Gaskachel

Het grootste voordeel van een gasgestookte kachel is het gebruiksgemak. Zo kan je het vuur met één druk op de knop aan- en uit maken. Handig voor als je thuis komt na een drukke dag en daarna weer snel weg moet naar een andere afspraak. Daarnaast is de brandstof geen probleem, omdat deze automatisch wordt toegevoerd. Geen gedoe met houtblokken en volkomen geurloos!

Wanneer je (nog) geen rookkanaal hebt of deze voldoet niet meer, dan is een gaskachel een minder grote investering dan een houtkachel. Een aantal nadelen van een gasgestookte kachel is dat deze niet het traditionele vuur-gevoel geeft, zo knappert het vuur bijvoorbeeld niet. Daarnaast komen de vlammen altijd uit dezelfde hoek en hebben deze altijd (ongeveer) dezelfde grootte. Ook is het met een gaskachel niet mogelijk om bovenop te koken, broodjes te bakken of kastanjes te poffen.

Voor- en nadelen van een gaskachel

 • Met één druk op de knop vuur maken en doven
 • Zelf brandstof toevoegen niet nodig
 • Geen rookkanaal nodig
 • Direct warmte
 • Niet het échte vuur-gevoel
 • Vlammen komen altijd uit dezelfde hoek
Bekijk alle gaskachels
Faber gaskachel buiten

Invloed op het milieu

Het stoken van een kachel is altijd van invloed op het milieu, maar welke is nu beter voor het milieu? Een houtkachel of gaskachel? Het is lastig om dit te bepalen, omdat er meerdere factoren meespelen. Zo stoten houtkachels schadelijke verbrandingsgassen uit, alleen hout is wel een duurzame brandstof, omdat bomen opnieuw te planten zijn. Gaskachels daarentegen geven weinig uitstoot van schadelijke stoffen, maar gebruiken een fossiele brandstof die langzaamaan opraakt.

Vlammen kachel binnen

Keuze tussen houtkachel of gaskachel

​Of je er nu voor kiest om een houtkachel te nemen of een gaskachel, het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Hierboven zijn de verschillen en voor- en nadelen van de beide kachels besproken. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Keuze maken tussen houtkachel of gaskachel